Select Page

5 pont, amire mindenképp figyelj

}

Olvasási idő: 3 perc

Összegyűjtöttünk 5 pontot, amire mindenképp figyelned kell, ha a lehető legjobb tetőt szeretnéd magadnak. Persze ezeket általában szakemberek ellenőrzik, de nem árt, ha te is tisztában vagy ezekkel.

1. Anyag és lejtésszög

Bizonyára tudjátok, hogy egy tető nagyon sok féle alakú lehet, nagyon sok féle meredekséggel. Nem mindegy azonban, hogy milyen lejtésszöghöz milyen alapanyagot használunk. Lapostetőkhöz semmiképp nem ajánlunk mást, csak lemezfedést. a cserép csak 15-20° felett jöhet csak szóba.

2. Vízelvezetés

A vízelvezetés elsődleges állomása a lejtésszög és az alapanyag helyes kiválasztása, de ez ha megvan, akkor „csak” a tető által elvezetett vízzel kell foglalkoznunk, amit ugye ereszcsatornával szokás elvezetni. Erre egyébként azért van szükség, hogy a tetőről lefolyó víz ne áztassa fel a vakolatot, így ne károsítsa a ház oldalát, talapzatát. Mindenképp ügyelnünk kell arra, hogy mindenhol a megfelelő elvezetés legyen biztosítva. Ezen felül persze a tetőn lévő illesztkedések is okozhatnak problémát, de erre a legmegfelelőbb – persze a megfelelő kivitelezés mellett- a tetőfólia.

3. Tetőfólia és szellőztetés

A tetőfólia nem csak második védőrétegként funkcionál, de a felülről és az alulról – igen, alulról – érkező nedvességet is megfelelően elvezeti, ami szintén a károsodások ellen van. A szigetelésben könnyen kialakulhat penészedés, gombásodás, ha nincs ami kivezesse és felfogja a nedvességet. Persze megfelelő szellőztetés is szükséges ehhez, de erről egy korábbi bejegyzésben már írtunk, olvasd el azt is.

4. Megfelelő szigetelés

A megfelelő szigetelés leginkább energetikai szempontból a legfontosabb, hisz gondolom te sem szeretnéd ha nyáron a 40 fokban bent is 40 lenne, meg persze azt sem, ha télen az udvart fűtenéd. De ezen felül mint szerkezeti, mind statikai szempontból sem elhanyagolható része a tentőnknek.

5. A szerkezet és a súly

Egyik legfontosabb pontunk talán. Persze, ha a tetőfedőd felépítette az ácsszerkezetet, akkor olyat készített ami ellenáll az időjárásnak és elbírja a ránehezedő súlyt. Azonban ha például palatetőd volt, – amit remélem lecserélsz, ha eddig nem tetted, olvasd el a korábbi bejegyzésünket, miért.- akkor nem biztos, hogy a régi szerkezeted elbír egy komolyabb cserepezést. Ilyen esetben mindenféleképp a lemezfedést ajánljuk.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Azonnal értesülhetsz a technológiai újításokról és a legfontosabb tudnivalókról.

Sikeresen feliratkoztál!